Фън шуй символика на цветята у дома

domashni cvetq (Small)

Овен радост за очите и душата, някои от най-популярните стайни цветя могат да ни помогнат да открием неочаквани личностни черти в характера си:


Мушкато, азалия, бегония помагат да постигнем личен успех и да закалим характера си.

Мушкатото омекотява агресивната енергия, гнева и помага да развием чувство за хумор, а това е винаги полезно при всяко общуване.

Азалията е необходима на онези, които се страхуват да се заемат с отговорна работа. Влияейки подсъзнателно на човека, растението ще укрепи неговото чувство за увереност.

Бегонията хармонизира общуването, не позволява разговорът да се превърне в бъбрене, дарява на бавните, трудно мислещи хора бързина и съобразителност.


Персийската циклама и узумбарските теменужки спомагат за материалното изобилие и поддържат силите на собственика си. На малодушните и поддаващите се на чуждо влияние хора цикламата може да даде самостоятелност.

Белите теменужки успокояват прекалените емоции, светлосините – подпомагат изявата на творческите способности,виолетовите теменужки – за постигане на взаимно разбиране и дават един по-философски поглед върху проблемите.


Традесканции, папрати, перести палми и бръшляни помагат за поддържане на приятелски отношения между хората. Традесканцията, независимо от всички суеверия, няма да ви даде да се превърнете в завистници или да превръщате дреболиите в трагедия. Папратите помагат на максималистите да придобият чувство за мярка и да не си загубят ума, да развият чувство на такт и да отделят капризите от желанията.

Палмите организират хората.

Бръшлянът освобождава от емоциите, свързани със завист и обида.


Да се съхранят топлите отношения в семейството и да се подобри атмосферата между роднини ще помогнат алое и агава. Достатъчна е една саксия не задължително с бабиното “лечебно” алое, но и с всяка друга декоративна форма.


В любовта и творчеството могат да помогнат циганче, китайска роза, кала.

Китайската роза превръща енергията на мързела в енергия на творчеството, неутрализира агресията на онзи член от семейството, който се опитва да установи своята абсолютна власт. Тя е особено необходима на хората, които са постоянно неудовлетворени. На мъжете придава мъжественост, на жените – независимост.

Кала (или още Зантедесхия) пази семейния съюз, придава увереност и помага да покажете чувствата си пред този, който по-рано се е страхувал от това. Любимото циганче създава топла, добронамерена атмосфера, изглажда напрежението.


Роицисус и монстера укрепват здравето, даряват здравомислие, помагат за развитието на интелекта. Роицисус, при това във всякакви условия, неутрализира действията на онези, които са маниаци на тема чистота. Монстерата подрежда мислите на човека, помага за по-точното им формулиране, помръдва от мъртвата точка консерваторите.


Хризантеми и кодиеум могат да помогнат на партньорите да се помирят. Хризантемата е особено добра за хора, които трудно намират баланс между разум и чувства. Тя разсейва атмосферата на съмнения, дава спокойствие, развива характера: на жената дава женственост, на мъжа – мъжественост, а на двамата – нежност. Помага да се преодолее егоизмът и човек да се вслуша в мнението на другия. Кротонът успокоява претоварената с творчески идеи глава. На тийнейджъра кротонът може да даде повече увереност, а това застрахова срещу попадане в лоша компания.


Кактусите неутрализират ярост и гняв, и се оказват нужни там, където характерът на човека остава непредсказуем. Те могат също така и да успокоят обидчивите, да не им позволят да носят в себе си различни планове за мъст. Кактусите помагат на човека да се концентрира върху преживяванията си и към емоциите да включи логиката. Кактусите успокояват суетенето, помагат да се постигне стабилен доход в бизнеса.


Драцената няма да ви даде да изпаднете в песимизъм и ще ви предпази от самообвинения.

Особено добре се отразява присъствието на лимон и сансевиера близо до деца, тъй като те развиват тяхната любознателност и засилват стремежа им към познание. Лимонът повишава активността и самостоятелността им.

Сансевиерите предотвратяват грубости.


За успешно справяне с работата и затова незаменими в кабинета на всеки шеф са юки и фикуси. Една саксия с юка в кабинета или офиса ще ви помогне да концентрирате силите си в трудна минута, да създадете необходимата атмосфера за доверителни разговори, да сте по-уверени в себе си. Фикусът събужда ентусиазма и ще ви помогне да се съсредоточите върху главното.


Маранта и коледната звезда стимулират търсенето на нещо ново и са много подходящи за места, където се събират много ярки личности, стремящи се към лидерство. С тяхна помощ хората спират да си пречат и да се потискат взаимно. Загубилите смисъл в живота си го откриват отново, а бизнесът започва да носи бързи доходи. Коледната звезда дава радост от общуването, помага на човека да открие в себе си нови ярки качества и да определи правилно професията си.


Ако около вас растат орхидеи и циперуси, те ще ви помогнат да се отпуснете, да се откъснете от битовите проблеми и да откриете духовни цели в живота си. Орхидеите вдъхновяват и стимулират творчеството, помагат за излизане от потиснато състояние и депресия. Тъмночервените орхидеи прогонват мързела и апатията.

Циперусът избавя от празни приказки, хитрости и измами.


Важното е да знаете, че цветята ще донесат положителна промяна във вашия дом само ако им се радвате и се грижите за тях. Това е една взаимна връзка.


Как да донесат цветята успех в дома


Цветята и растенията във вашия дом не са просто един декор. Според Фън Шуй, те поглъщат негативите донесени с вас от вън, създават атмосфера на уют и ред. Жизнените растения се явят мощни източници на Ци – жизнена сила, която напълва всичко живо с енергия. Здравият и силен човек има хубаво Ци, а слабия или болния – лошо.

За да я стимулирате, можете с успех да използвате растенията и законите на Фън Шуй.

При създаването на цветните композиции използвайте растения, които изискват еднакви условия на отглеждане. Не е хубаво да комбинирате бързорастящи растения с бавно, защото първите ще нарушат растежа на вторите. Цветовата гама на цветовете също силно влияе за стимулирането на енергията Ци.

Червените цветове в южната част на стаята ше подобрят емоционалния фон и ще способстват за вашия обществен живот.

Посадете цветя със сини цветове в северния ъгъл и допълнете с бели

За да реализирате плановете си, може да си помогнете с оттенъците на зеленото, поставени на изток, така този цвят се асоциира с ръста и развитието.

Романтичните отношения се заздравяват с белите цветове на цветята, поставени в западната част на стаята.


Поставете три здрави, нови растения във вашата кухня, те ще внесат свежо Ци, което ще доведе както до подобряване на здравето ви, както и до увеличаване на богатството ви.


Поставете прясно отрязани цветя в спалнята, те ще внесат свежа енергия във връзката ви с партньора. Цветята добавят и късмет в живота ви. Сменяйте цветята веднага щом започнат да вехнат.


За да помогнете на децата да бъдат по-здрави или за да ги възстановите от някаква болест, силно ви препоръчваме използването на зелени растения.


Сложете нечетен брой (3,5 и 9 са добро число) жизнени, новозакупени зелени растения в детската спалня с намерението децата да бъдат излекувани и здрави.


• Когато имате впечатление, че не можете да се съсредоточите и умствено сте изморени, подобрете циркулацията на Ци, като поставите голямо растение в саксия близо до вратата в кабинета където работите.


Избягвайте да поставяте кактуси и други „бодили” на югозападната страна, защото това е зоната на човешките взимоотношения.


Композициите от сухи растения практически не влияят на равновесието на енергиите във вашия дом. Главното не забравяйте да сваляте праха от тях, за да не се събира около тях енергията на застоя. Тя прави хората отпуснати и апатични, на тях не им стига енергия, липсва им живец.


А изкуствени цветя не внасяйте в дома си. От гледна точка на китайската традиция, в тях няма никакъв положителен ефект. Затова от тях правят венци на гробовете.


Така, че с голямо внимание се отнасяйте към цветята, за да има здраве, щастие и успех във вашия дом.


Китайската градина и традициите на фън шуй


Традиционната китайска градина се отличава с богата и разнообразна растителност, която както и всички градински елементи има и утилитарна стойност, и естетическа ценност. Нерядко тя включва плантации с овощни дървета и алеи, засадени с билки. Едва ли може да се намери китайска градина без благородни дървесни видове.

На първо място китайците единодушно поставят вечнозеленият бор – символ на постоянно благородство.

Не по-малка популярност има естествено и бамбукът – гъвкав, кух отвътре и затова смятан за символ на животворна пустота.


Почти във всяка китайска градина може да се срещнат “дърветата на щастието” – слива и праскова, плачещи върби, олицетворяващи животворното начало ян, стройни тополи, пищни магнолии и бананови дървета.

Както и в китайския пейзаж, цветовете на градинската флора са доста сдържани: вниманието на наблюдателя е привлечено преди всичко от формата на растенията и играта на светлината и сенките.


Обширна област в китайското градинарство заема отглеждането на декоративни цветя. С най-голяма почит се ползва божурът, който според китайците е “царят на цветята”, смятан за съвършено въплъщение на началото ян. Китайците са селектирали стотици сортове божури, сред които най-добър те смятат “Танцуващото лъвче” с неговите пастелни тонове и листа като пеперуди.

Пасивното начало ин в царството на цветята е представено от хризантемата, символ на покой и дълголетие. Най-красиви се смятат хризантеми с разноцветни листенца.Навсякъде в Китай се отглеждат рози, хортензии, нарциси, зюмбюли, нар, а на юг – орхидеи. Лотосът, устремен към слънцето от тъмните водни дълбини, сякаш пронизва всички нива на мирозданието и открива неудържимата жизнена сила. Неговите нежни цветове, отворени над самата водна повърхност, са символ на чистотата, неуязвима за “тинята и калта” на суетния свят.


Цветята в китайската градина растат и в ниски, и във високооформени алеи, хаотично преплетени около водните площи, в отделни саксии или сандъчета.

Китайската градина не познава чистите тревни площи: специално отделеното празно пространство е чуждо на нейните естетически принципи. Разнообразието на цветята и и начина на отглеждането им са свързани с експерименталния дух на китайското градинарство, със стремежа да се експериментира с растенията и да се открие най-добрата възможност за растежа и развитието им.


В съвременното изкуство фън-шуй се смята, че неотдавна оформените и предназначени за продажба градински площи са лишени от благотворната енергия ци. Ако в парцела няма растителност, той е открит за всички ветрове, които прогонват ци и не й позволяват да се натрупва.

Вечнозелените растения, символизиращи благородство и дълголетие, традиционно се смятат най-добри за натрупване на ци. Най-общо казано, от гледна точка на фън-шуй най-благоприятни са многогодишни растения с пищна листна маса, плодоносни и цъфтящи всяка година. Изборът им е неограничен и зависи от творческата интуиция и разумния подход.

автор: magiata.ucoz.com


Реклама

Един коментар за “Фън шуй символика на цветята у дома”

  1. Похвално е цитирането на източника. Лошото е, че 70%от текста не се отнася до Фън Шуй.
    Ако някой вярва, че цветята имат такива възможности, както описаните, нека да пробва. После да сподели дали циперусът го е избавил от празни приказки, хитрости и измами.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s